Header Baby - mother bottlefeeding baby

Pulloruokinta

Äidinmaidon tai äidinmaidonkorvikkeen antaminen pullosta voi olla todellinen taiteenlaji. Jotkut vauvat eivät yhtään pidä pullosta, ja silloin vanhemmat saattavat joutua keksimään muita keinoja. Esimerkiksi ruokkimista lusikalla tai hörpyttämällä kupista tai hörpytysmukista kannattaa kokeilla. Nykyään saatavilla on monenlaisia tuttipulloja. Joudut ehkä etsimään tietoa siitä, minkälainen tuttipullo ja tutti sopii parhaiten omalle vauvallesi.

Pulloruokinta äidinmaidolla

Jos imetät, mutta haluat välillä syöttää vauvaa myös pullosta, äidinmaitoa voi hyvin säästää. Hygienia on tärkeää. Lypsä äidinmaitoa käsin tai käytä huolellisesti puhdistettua rintapumppua. Säilytä maitoa puhtaassa astiassa. Äidinmaito säilyy jääkaapissa kolme päivää. Voit myös pakastaa äidinmaitoa. Netistä löytyy lisätietoa äidinmaidon säilyttämisestä.

Jos aiot antaa lapselle äidinmaitoa pullosta vain silloin tällöin, on tärkeää miettiä, mistä tuttipullosta sitä kannattaa tarjota. Pulloruokinta tuttipullosta, jossa on liian iso reikä, voi häiritä imettämistä. Lapsesta tulee helposti laiska imemään, kun maito virtaa liian nopeasti.

Sluta med nappflaska - Semper Barnmat

Pulloruokinta äidinmaidonkorvikkeella

Kysy aina ohjeita neuvolasta, ennen kuin annat vauvallesi äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta. On tärkeää, että sekoitat jauhemaisen äidinmaidonkorvikkeen tai vieroitusvalmisteen oikealla tavalla. Jos pulloa ei ole puhdistettu kunnolla tai jos korvikkeeseen lisättävää vettä ei ole lämmitetty tarpeeksi, pulloon saattaa muodostua lapselle haitallisia bakteereja. Tutustu ohjevideoihimme, joissa näytetään, miten äidinmaidonkorvike sekoitetaan oikein.

BabySemp Ohjevideot

10 vinkkiä pulloruokintaan

  1. Istu tai makaa mukavassa asennossa.
  2. Käytä hyvin puhdistettua tuttipulloa, jonka tuttiosassa on sopivan kokoinen reikä. Reikä ei saa olla liian suuri, jotta korvike tai äidinmaito ei virtaa liian nopeasti, mutta se ei myöskään saa olla liian pieni, ettei maito virtaa liian hitaasti. Liian pieni reikä tuttipullossa saattaa väsyttää lapsen niin, ettei hän jaksa syödä eikä hän ehdi saada kaikkea tarvitsemaansa ravintoa. Ruokahetken tulisi kestää 10–20 minuuttia.
  3. Tuo lapsen keho lähelle omaasi, mielellään iho ihoa vasten, niin, että lapsen pää on korkeammalla. Jos lapsen pää nojaa käsivarttasi vasten, voit pitää tyynyä käden alla, jotta kätesi ja olkapääsi eivät rasitu.
  4. Odota, kunnes lapsi avaa suunsa, ennen kuin tarjoat pulloa. Sivele huulia kevyesti tuttipullon tutilla, kunnes huomaat, että vauva avaa suunsa ja alkaa hamuilla. Silloin voit auttaa lasta tarjoamalla hänelle tuttipulloa.
  5. Jotta lapsi saisi kunnon otteen tuttipullosta, hänen huuliensa tulisi ympäröidä tutti kokonaan. Vauvan huulet kääntyvät helposti ulospäin rullalle.
  6. Aseta pullo sellaiseen kulmaan, jossa korvike tai äidinmaito pääsee virtaamaan. Näin vauva nielee mahdollisimman vähän ilmaa. 
  7. Ole kärsivällinen ja luota itseesi. Tuttipullolla ruokinta voi tuntua aluksi hankalalta, mutta harjoittelu tekee mestarin. Luota itseesi - tiedät mikä on parasta lapsellesi.
  8. Anna vauvan päättää tahti. Jotkut lapset syövät hitaasti, toiset nopeasti. Anna myös vauvan päättää, kuinka paljon hän syö. Kun vauvasi ei enää halua syödä, hän näyttää sen selvästi kääntämällä päänsä poispäin. Älä pakota lasta syömään kaikkea ja heitä aina pois pulloon jäänyt maito pois.
  9. Muista, että iho ihoa vasten on yhtä tärkeää pulloruokinnassa kuin imetyksenkin aikana.
  10. Varmista, että ruokinta tapahtuu rauhallisessa ympäristössä.

Luota lapseesi

Alle yksivuotiaat vauvat osaavat itse säädellä, miten paljon ruokaa he haluavat. Jos pullosta antaa liikaa korviketta tai äidinmaitoa, vauvalle saattaa tulla vatsakipuja. Anna lapsesi kertoa sinulle, milloin hänellä on nälkä, ja syötä häntä, kunnes hän on kylläinen. Ota yhteyttä neuvolaan, jos olet huolissasi siitä, ettei vauva saa tarpeeksi ravintoa.

Flaskmatning - Semper Barnmat

Lisää tietoa

Kattavammin tietoa vauvaperheille äidinmaidonkorvikkeista, osittaisimetyksestä ja äidinmaidon pumppaamisesta tarjoa Väestöliiton tuottama "Pullonpyörittäjien opas".

Pullonpyörittäjien opas