Omega 3 on monityydyttymättömien rasvahappojen perhe. Omega 3 -perheen emorasvahappo on nimeltään alfalinoleenihappo. Tärkeimmät rasvahapot ovat keskipitkiä rasvahappoja, jotka elimistö voi muuttaa joiltakin osin pidemmiksi rasvahapoiksi.
Omega 3 ovat elintärkeitä eli välttämättömiä rasvahappoja. Elimistö ei pysty tuottamaan näitä rasvahappoja itse, vaan ne täytyy saada ruuasta. Pitkäketjuisia omega 3 -rasvahappoja on esim. rasvaisessa kalassa (kuten lohessa, makrillissa, sillissä, silakassa ja sardiineissa), äyriäisissä ja joissakin levissä. Lyhytketjuisia omega 3 -rasvahappoja on esim. rapsiöljyssä, pellavansiemenissä, saksanpähkinöissä ja lehtivihanneksissa. Alfalinoleenihappoa on saatava ravinnosta, mutta siitä voi muodostua elimistön soluissa useita rasvahappoja, joissa on pidempi hiiliketju ja enemmän kaksoissidoksia. Alfalinoleenihaposta muodostuu muun muassa dokosaheksaeenihappoa (22:6 n-3 DHA) ja eikosapentaeenihappoa (20:5 n-3 EPA).
Pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot (DHA, omega 3 ja ARA, omega 6) ovat tärkeitä pienen lapsen kehitykselle. Semperin BabySemp-äidinmaidonkorvikkeet sisältävät näitä rasvahappoja.
Lue lisää evästeiden
Lähellä