Barngröt från Semper Barnmat

Gluteenin lisääminen ruokavalioon

Gluteenipitoisen ruoan maistatus on hyvä aloittaa 4-12 kk iässä, jotta lapsen elimistö tottuu siihen. On kuitenkin tärkeää, että gluteeni lisätään ruokavalioon vähitellen.

Mitä gluteeni on?

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin varastoproteiinia, joka leivottaessa muodostaa ketjuja. Gluteenia ja gluteeni-intoleranssia tutkitaan paljon, mutta kaikkia vaikutusmekanismeja ei ole toistaiseksi selvitetty.

Aloita gluteenin antaminen puurojen avulla

Aloita gluteenin antaminen lapselle pieninä määrinä muutaman kerran viikossa. Aluksi riittää pieni pala vaaleaa leipää tai pieni lusikallinen puuroa. Voit vähitellen kasvattaa gluteenipitoisen ruoan osuutta ruokavaliossa.  Semperin lastenpuuroissa on vain vähän gluteenia, joten se sopii hyvin gluteenin käytön aloittamiseen. Semperin pienten lasten velli ei sen sijaan sisällä gluteenia.

Kun lapsi alkaa vähitellen syödä tavallista ruokaa, voit tarjota vuorotellen ruokia, joissa on gluteenipitoisia ja gluteenittomia viljoja.

Gluteenia sisältävät viljat:
  • Ruis
  • Ohra
  • Vehnä
Gluteenittomat viljat:
  • Maissi
  • Riisi
  • Hirssi
  • Tattari
  • Kvinoa
Lapsi istuu pöydällä ja syö lusikalla.

Mitä gluteeni-intoleranssi tarkoittaa?

Gluteeni-intoleranssissa eli keliakiassa elimistö ei pysty käsittelemään vehnän, rukiin ja ohran proteiineja. Gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvovaurion ja siitä seuraavan ravintoaineiden imeytymishäiriön. Jos lapsellasi diagnosoidaan keliakia, sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

Mistä tiedän, onko lapsellani gluteeni-intoleranssi?

Gluteeni-intoleranssin oireet voivat olla epämääräisiä ja vaihdella paljon. Lapsi saattaa esimerkiksi väsyä helposti ja laihtua. Tavallisimpia gluteeni-intoleranssin oireita ovat vatsavaivat. Lisätietoja lapsen gluteeni-intoleranssista ja keliakiasta saat neuvolasta.