Foolihapon riittävä saanti on tärkeää raskauden aikana. Foolihappolisää on suositeltavaa alkaa käyttää jo ennen raskaaksi tulemista.
Folaatti ja foolihappo ovat eri muotoja samasta B -vitamiinista. Folaattia on luonnostaan ruoassa kun taas ravintolisät sisältävät foolihappoa, jonka ilmeytyminen elimistöön on folaattiin verrattuna tehokkaampaa. Folaatti ja foolihappo ovat välttämättömiä ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee esimerkiksi uusien verisolujen muodostamiseen. Erityisen raskauden ja kasvun aikana on riittävä folaatin tai foolihapon saanti tärkeää.
Ravitsemussuositusten mukaan päivittäistä 400 mikrogramman foolihappolisää tabletteina suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville monipuolisen ruokavalion lisäksi. Foolihappokuuri on suositeltavaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen raskautta, mikäli mahdollista. Riittävällä foolihapon saannilla estetään sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriö. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen foolihapolla ei ole enää vaikutusta hermostoputken kehitykseen, mutta siitä huolimatta riittävä folaatin saanti on tärkeää koko raskauden läpi.
Folaattia on luonnostaan monissa kasvukunnan tuotteissa, kuten palkokasveissa, minkä vuoksi monet vegaanit ja kasvissyöjät saavat usein jo ruoasta riittävästi folaattia. Muilla folaatin saanti on kuitenkin havaittu olevan ravitsemussuosituksia pienempää.
Ruokia, joissa on paljon folaattia ovat esimerkiksi:
- Pinaatti ja rukola
- Pavut, kikherneet ja linssit
- Parsakaali, ruusukaali ja kukkakaali
- Mansikat, vadelmat ja karhunvatukka
- Avokado, pähkinät ja virhreä parsa
Oletko kiinnostunut lukemaan lisää elämästä vastasyntyneen kanssa? Tästä klikkaamalla voit lukea lisää imetyksestä ja rintamaidosta.
Lue lisää evästeistä
Sulje