Mitä tulee syödä – ja mitä ei tule syödä raskauden aikana?
Äidin raskauden aikainen ravitsemus on tärkeää sikiön kehityksen ja kasvun mutta myös äidin jaksamisen kannalta. Useiden ravintoaineiden tarve kasvaa raskauden aikana. Monipuolisesti ruokaileva äiti ei kuitenkaan yleensä tarvitse suuria muutoksia ruokavalioonsa. Raskaana oleva voi syödä ja juoda melko vapaasti, mutta on olemassa ruoka-aineita, jota tulee raskaana ollessa välttää.
Mitä siis tulee syödä? Pääsäntönä on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen ruokailurytmi. Täysjyvätuotteet, kasvikset, hedelmät ja marjat luovat pohjan ruokavaliolle, minkä lisäksi liha, kala ja maitovalmisteet täydentävät kokonaisuutta. Ruokavalioon suositellaan ainakin kaksi kala-ateriaa viikossa vaihdellen eri kalalajeja. Rasvoja tulee käyttää kohtuudella suosien hyvälaatuisia rasvahappoja, joita saadaan kasvismargariineista ja öljypohjaisista kastikkeista. Erityisesti raudan, D -vitamiinin, omega 3 -rasvahappojen ja folaatin tarve lisääntyy raskauden aikana, minkä vuoksi niiden riittävä saanti on varmistettava.
Mitä ei saa syödä? Eräiden ruoka-aineiden ja juomien käyttöä on suositeltavaa rajoittaa raskauden aikana, jolloin turvataan sikiön terveellinen kehitys. Ruokavaliosta pois jätettäviä tai rajoitettavia tuotteita ovat:
- Naudan, sian ja broilerin maksa. Sisältää runsaasti A-vitamiinia ja raskasmetalleja.
- Vältettävä kaikkia sellaisia lihatuotteita, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu. Myös kokoliharuoat (pihvit, paisti) on kypsennettävä läpikypsäksi.
- Raakoja, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja tai itse valmistettuja graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kalatuotteita syödään vain kuumennettuna (tuotteen sisälämpötila kauttaaltaan vähintään 70 astetta). Sushia ja mätiä sekä raakaa kalaa sisältäviä pateita vältetään.
- Pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja sekä pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja ei suositella kuumentamattomina. Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolattaessa. Kaikkia juustoja voi käyttää kuplivan kuumiksi kuumennettuina.
- Alkoholi on suositeltavaa jättää kokonaaan pois.
- Kofeiinin saantia on syytä rajoittaa 200 mg:aan päivässä, mikä vastaa noin kaksi kupillista (3 dl) kahvia. Energiajuomia ei suositella ollenkaan ja kolajuomia rajoitetusti.
- Säännöllistä lakritsin tai salmiakin käyttöä ei suositella
- Suolan saannin rajoittaminen on suositeltua.
Lisätietoa raskausaikana rajoitettavista elintarvikkeista löydät Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.
Lue lisää aiheesta:
Lue lisää evästeistä
Sulje